Meer informatie over HSP (hooggevoeligheid)

Uitleg over Hooggevoeligheid:

Een hooggevoelig persoon/sensitief persoon of ook wel een Highly Sensitive Person (HSP) genoemd, heeft een zeer gevoelig zenuwstelsel. Een hooggevoelig persoon heeft als het ware extra antennes om subtiele signalen en prikkels uit zijn of haar omgeving te registreren.Veel mensen zijn hooggevoelig zonder dat ze het weten.

Informatieverwerking: Bij gevoelige personen werkt de informatieverwerking uitgebreider en nauwkeuriger. Hooggevoelige personen hebben daarmee niet zozeer betere zintuigen, maar verwerken hun zintuiglijke indrukken vooral complexer. Hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap.

Hooggevoelige mensen krijgen informatie, stemmingen en prikkels door/vangen deze prikkels op die door anderen vaak niet worden opgepikt.

Ze horen, zien, voelen, ruiken en denken meer dan anderen. Ze ervaren subtiele veranderingen in energie, temperatuur, geur, geluid of licht.

Ze kunnen meestal niet tegen drukte, harde muziek, fel licht, extreme kou of hitte en grote menigten. Dit proces is voor een groot deel onbewust en lichamelijk.

Ze hebben vaak de neiging zich terug te trekken om bij te komen en hun energie weer op peil te krijgen. Ze voelen zich het fijnst in hun eigen omgeving, omringd door hun eigen sfeer en energie.

Hooggevoeligheid brengt positieve dingen met zich mee.: Hooggevoelige personen leren vaak snel (vooral praktijk) en zonder moeite en hebben een brede belangstelling. Ze zijn zorgzaam en meevoelend en hebben snel inzicht in situaties, waardoor ze met originele en creatieve oplossingen kunnen aankomen. Ze hebben een sterke intuïtie en interesse en inzicht in spirituele zaken.

Hooggevoeligheid heeft echter ook een schaduwzijde. : Hooggevoelige personen zijn meer afgestemd op het ontvangen van subtiele signalen. Door de hoeveelheid en de diversiteit aan prikkels en signalen, raakt hun systeem sneller overprikkeld. Het lichaam heeft dan veel tijd en rust nodig om weer te herstellen. Te lang en teveel blootgesteld worden aan prikkels en signalen, leidt tot ziek zijn, overspanning, stress en/of andere lichamelijke klachten.

Herstel is noodzakelijk echter veel tijd en rust is er vaak niet en het vermijden van signalen en prikkels is in de huidige maatschappij vrijwel onmogelijk. Vaak proberen hooggevoelige personen zich zelf zo goed mogelijk aan te passen aan de maatschappij en de drukte en de snelheid van het arbeidsproces.

Balans: Het is voor hooggevoelige personen noodzaak om de balans te vinden tussen de buitenwereld met de overdaad aan prikkels en invloeden en een manier om zich daar tijdelijk aan te onttrekken, zodat men zich weer kan opladen en de energie weer op peil kan krijgen. Toegeven aan jezelf als hooggevoelig persoon dat je echt liever een boswandeling maakt, dan naar een popconcert gaat, kan al veel stress verminderen.

Ook voedingsmiddelen kunnen een sterke invloed hebben. En deze fijngevoelige personen moeten er zelf achter komen wat wel of niet goed bij ze valt. En soms lijkt het dan niet te passen in het ideaalbeeld dat de maatschappij ons voorspiegelt. De sociaal actieve, spontane, stoere, zelfverzekerde levensstijl lijkt niet altijd voor deze mensen weggelegd. Maar als ze een goede balans hebben gevonden, kunnen ze volop gebruik maken van de positieve kant van hooggevoeligheid en plezier ondervinden van hun diep innerlijk leven.

Wil je meer lezen?

Hieronder meer informatie:

Als iemand een kamer binnen komt waar twee mensen net ruzie hebben gemaakt voelt de nieuw binnengekomen persoon gewoon aan dat er iets mis was. In zo’n geval voelen de meeste mensen het “aan hun water” dat er iets mis is ook al doen de personen die ruzie hebben (gehad) normaal en laten niets merken.Dit is een energetisch gebeuren.

Hooggevoeligheid heeft hier mee te maken. Dit heeft bepaalde gevolgen zoals:

  • Stemmingen van anderen aanvoelen en er niet bewust van zijn. Het gevolg kan zijn dat een hsp’er zomaar een stemmingswisseling kan krijgen. Stemmingswisselingen zonder oorzaak. Zolang iemand niet weet wat er aan de hand is zal die persoon het niet herkennen en denken dat hij/zij last heeft van wisselende stemmingen of zelfs een depressie.
  • Doodmoe worden van een bepaalde persoon of van winkelen. HSP’ers laten hun energie makkelijk aftappen door andere mensen. Dit is veelal een onbewust gebeuren.
  • In een groep je niet op je gemak voelen omdat de “sfeer” niet goed is. Als een groep mensen bij elkaar is, is er veelal ook een grote mate van onzekerheid, gespannenheid, ongemak en ga maar door aanwezig bij veel mensen. Een hooggevoelig persoon neemt dat vaak onbewust waar. Het gevolg is dat een HSP’er niet snel een groepsmens is. Isolement kan het gevolg zijn.

In het draadloze tijdperk waarin iedereen gebruik maakt van het gemak van bijv. gebeld te kunnen worden waar je ook bent, dect telefoons, draadloos internet enz. komt het steeds meer voor dat mensen hypergevoelig worden/zijn voor de straling. Aanstellen wordt vaak gezegd. Er zijn onderzoeken die aantonen dat straling wel degelijk een negatieve invloed op het lichaam kan hebben. Heel vervelend als je er last van hebt want waar kan je verblijven waar je geen straling om je heen hebt.

Als je het overduidelijk voelt is dat vervelend, maar wel helder.

Als je er wel van uit balans raakt maar je er niet van bewust bent is dat eigenlijk ook vervelend omdat je leven zo bijzonder negatief wordt beïnvloed.

Dan heb ik het nog niet over de bedreiging van de gezondheid met bijv. een verhoogde kans op hersentumoren door de draadloze telefoons. Zoek op internet maar eens naar de wetenschappelijk bewezen nadelen van draadloze apparatuur voor de gezondheid.

Hooggevoelige mensen hebben vaker last van de straling dan anderen.

Het “aan je water voelen” is een lichamelijke reactie van een energetisch gebeuren. Signalen worden vaak onbewust waargenomen. Het lichaam reageert daar wel op. Maar het is ons niet geleerd is om op de signalen die het lichaam geeft te reageren. Sterker nog, het is ons geleerd om die signalen te negeren. Het gevolg is dat er een disbalans komt in de samenwerking tussen lichaam en geest. Het lichaam moet steeds meer signalen afgeven om gehoord te worden en komt daardoor niet meer tot rust. Dit kan uiteindelijk resulteren in een depressie, chronische vermoeidheid of fibromyalgie.

Leren luisteren naar de signalen van het lichaam is een must voor mensen met hooggevoeligheid.

Het bewust leren omgaan met het energetische gebeuren is een must.

Hooggevoelige mensen weten vaak “meer”. Vroeger werden ze bijvoorbeeld ingezet als waarnemer voor vijandige activiteiten, waarzegger, weervoorspeller en ga zo maar door. De bijzondere kwaliteiten werden benut. In onze maatschappij worden de eigenschappen niet meer gewaardeerd.

Hooggevoelige personen kunnen zo gevoelig zijn dat ze bij het zien van de beelden overspoeld worden door emoties. Ze beginnen spontaan te huilen als de ellende gezien wordt. Ook bij het zien van liefdevolle dingen, kunst of een prachtig uitzicht kunnen ze emotioneel diep geraakt worden.

Omdat een hooggevoelig persoon er zo gevoelig is kunnen ziektes en problemen van anderen diepe indruk achterlaten.

Genieten wordt intenser gedaan, maar ook verdriet wordt intenser ervaren.

Een HSP’er voelt zich vaak zeer verantwoordelijk voor een ander en vergeet zichzelf!

Het zijn zorgzame mensen, te zorgzaam zelfs omdat ze zichzelf makkelijk kunnen vergeten in het zorgen voor de ander.

Ze kunnen goed luisteren, invoelend luisteren, waar zoveel mensen behoefte aan hebben. Iemand die echt luistert.

Hooggevoeligheid lijkt iets van deze tijd te zijn omdat er nu over gesproken wordt. Het wil dus niet zeggen dat het vroeger niet voorkwam. Vroeger werd het van de tafel geveegd met opmerkingen zoals“jij bent ook zo gevoelig”. Of er werd op andere manieren duidelijk gemaakt dat je jezelf maar eens aan moest pakken en gewoon mee moest gaan in de stroom van het leven. Soms lukte dat succesvol, soms met moeite en soms helemaal niet. Het leven was gewoon zoals het was. Die persoon was dan aangepast(er) of het bleef iemand waar “rekening” mee gehouden moest worden.

Op school kon makkelijk worden gedoubleerd of het kind trok later bij.Vaak konden ze wat langer thuis blijven omdat moeder wel aanvoelde dat het kind nog niet rijp was om naar school te gaan. Toen had een kind nog de tijd om zich langzaam te ontwikkelen. Er zijn altijd al kinderen geweest die wat langzamer rijpen. Helaas is de tijd nu zodanig dat een kind al kant en klaar moet zijn op 4-jarige leeftijd. Dit geeft grote problemen bij kinderen die zich wat trager ontwikkelen. Voor hooggevoelige kinderen is dit weer een extra druk. Helaas!

Tegenwoordig wordt vaak over sterrenkinderen en nieuwetijdskinderen gesproken. Ze hebben allemaal gemeen dat ze bijzonder gevoelig zijn en vaak niet goed bestand zijn tegen de sterke impulsen van deze maatschappij.

Een HSP’er staat onder grote druk omdat hij/zij toch in deze maatschappij mee wil draaien. Door de combinatie van gevoelig zenuwstelsel en de gejaagde maatschappij komt een HSP’er makkelijk in een neerwaartse spiraal terecht.

De verwarring van zoveel indrukken opdoen, het intense voelen en geen onderscheid kunnen maken tussen de eigen stemming en die van een ander kunnen een lichamelijke en geestelijke weerslag hebben. Slaapproblemen en angstaanvallen komen dan ook vaak voor naast vermoeidheid en stemmingswisselingen, burn-out, en fibromyalgie.

Iemand met hooggevoeligheid is de kluts vaak kwijt. Vaak wordt iets als een belasting ervaren terwijl anderen er helemaal geen moeite mee hebben.

Iemand met hooggevoeligheid heeft vaak een zwakkere gezondheid en last van allergieën.

Agenda

Online Webinar Cel Gezondheid dinsdagavond 08-04

Lees meer -->

Klank- helingavond donderdagavond 15-04

Lees meer -->

Mindfulness cursus start maandagavond 26-04

Lees meer -->