Fluor

In de jaren 30 begon men in de VS fluoride te gebruiken ter voorkoming van caries. De fluorverbindingen kwamen vrij als afvalstoffen bij de staal- en aluminiumindustrie. Deze afvalstoffen veroorzaakten massale vissterfte, degeneratie van gewrichten bij koeien en bij mensen hoofdpijn, buikpijn, huidklachten, pijn aan de ogen en algemene malaise. Men constateerde dat kinderen die water dronken uit bronnen met een hoger fluoridegehalte lelijke, bruinverkleurde tanden kregen. Maar men had bovendien de indruk dat de tanden harder waren. Dit was reden genoeg om er voor te zorgen dat de fluorideverbindingen van de metaalindustrie gebruikt gingen worden in de strijd tegen caries.

Al snel constateerden wetenschappers wel degelijk bijverschijnselen bij mensen die fluoride gebruikten. Als gevolg van deze ontdekkingen kwam er geen algemene fluoridering (o.a. door toevoeging aan het drinkwater) in Frankrijk en Duitsland. Ook in Nederland deed men onderzoek naar het effect van fluoride. Daar men niet lette op lichamelijke klachten werden deze ook niet gevonden. Toch werden er in Tiel (waar het water gefluorideerd werd) mensen ziek. Door toenemende protesten kwam er geen fluoridering in Nederland.

De gevaren van fluorideverbindingen:

Fluorzouten (zeker het vaak gebruikte Natriumfluoride) zijn hoogst giftig en zijn te vergelijken met arseen. Bovendien zijn fluorzouten stapelgiften. Ze hopen zich op in het lichaam!

Klachten die op korte termijn kunnen ontstaan zijn: zweertjes in de mond, buikpijn, opgeblazen buik, slappe ontlasting, dorst, huiduitslag, hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen, depressie. Berucht zijn de gillende babys t.g.v. buikklachten door fluoridegebruik.

Klachten die op langere termijn kunnen optreden: gewrichtsklachten, gevlekt glazuur, verlammingsverschijnselen (de uittredeopening van de zenuw wordt nauwer t.g.v. fluoride), vergroeiingen van botten. In gebieden met een hoger fluoridegehalte zien we dat er meer mongoloide kinderen geboren worden. Verder zien we in deze gebieden een verhoogde kans op hartkwalen en kanker.

Waarom zijn fluoriden zo gevaarlijk?

Het zijn een van de sterkste enzymremmers die op het ogenblik bekend zijn. Enzymen zijn levensnoodzakelijke stoffen die sturend optreden in bijna alle processen die in het lichaam plaats vinden.

Fluoride kan ook effect hebben op het D.N.A. hetgeen erfelijke afwijkingen en kanker kan veroorzaken. Fluoride heeft effect op bacterien en schimmels waardoor in de darmflora de schimmels de overhand kunnen krijgen waardoor er ernstige darmproblemen kunnen ontstaan. Fluoride heeft effect op de prikkeloverdracht van zenuwcellen en de hersenen. Mensen worden minder opstandig, rustig en tam. Daardoor zullen deze mensen makkelijker te beinvloeden zijn. Een laatste effect van fluoride is het feit dat mensen die fluoride gebruiken sneller oud worden ( waarschijnlijk door het uitschakelen van enzymen). Fluoride wordt niet voor niets de “Aging Factor” genoemd.

Wat doen we dan tegen caries?

Ter voorkoming van caries kunnen we om te beginnen het eten van witmeelprodukten en geraffineerde suikers verminderen of zelfs stoppen. Daar dit de belangrijkste voedingsbodems zijn voor de bacterien die caries veroorzaken zal dit zeker effect hebben op het ontstaan van caries. Daarnaast is het op de juiste manier poetsen van de tanden een factor die de kans op caries aanmerkelijk verlaagd. Het is ook bij het poetsen niet noodzakelijk om fluoride houdende tandpasta’s te gebruiken. De methode van poetsen is van veel groter belang.

Fluor (F) in voedingsproducten: verstevigt, in samenwerking met magnesium, calcium en fosfor, het tandglazuur en de botten. Fluor komt voor in volle granen (onder andere in rogge en gerst), noten (walnoten), vis, kip. In een volwaardige voeding op basis van volle granen ontstaan geen tekorten.

Kiezelzuur (*) bevordert de fluoropname. Aluminium (pannen) en té veel melk- en sojaproducten) remmen de fluoropname. Fluortabletjes, -applicaties en -tandpasta zijn bij een goede voeding, verstandig snoepen en een goede tandhygiëne niet nodig.

Wilt u weten welke tandpasta uzelf kunt gebruiken (dus zonder fluoride) of met welke tandpasta u uw kindje kunt poetsen?

Email naar info@praktijkzielsgeluk.nl of bel naar 06-40806851.

Uitleg Kiezel::(*) Kiezel (Si) (silicium)zorgt voor de vorm en stevigheid van onze ‘buitenkant: huid, haren, nagels en bindweefsel, maar ook voo rhet onderling afgestemd zijn op elkaar van de organen.

In de natuur leidt silicium licht en warmte uit de kosmos naar en in de aarde en in alles wat daarop leeft. Zo kan een kwartsrijke zandgrond bij een zelfde luchttemperatuur veel warmer worden dan een kalkhoudende kleigrond.

Kiezel is in onze voedingsmiddelen vooral aan de buitenkant te vinden, onder andere in:

  • volle granen (gierst, gerst, haver, rijst). Het gehalte aan kiezelzuur is zeer afhankelijk van het kiezelzuurgehalte van de akker;
  • walnoten;
  • kropsla, waterkers en appelen;
  • planten uit de familie van de schermbloemigen: wortelen, venkel, zowel de delen die we als groente eten als wat we van het blad en het zaad als kruiden gebruiken (peterselie, anijszaad).

Agenda

Online Webinar Cel Gezondheid dinsdagavond 08-04

Lees meer -->

Klank- helingavond donderdagavond 15-04

Lees meer -->

Mindfulness cursus start maandagavond 26-04

Lees meer -->